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Monitoração ambiental em empresas incubadas e graduadas: influências das atividades e do estágio de evolução das firmas

Environmental scanning in incubated and graduated firms: influences of the activities and the stage of evolution of the firms

Environmental scanning is the acquisition and use of information about the external business environment that can assist management in making decisions about the organization’s future courses of action. This article presents portion of the results of an investigation on 340 entrepreneurs in incubated and graduated firms. It was investigated if the entrepreneurs perceive their business environment and information sources differently and if they scan the environment more intensively considering their activities (if technological or not) and the stage of evolution of their firms (if incubated or not). It was discovered that technological entrepreneurs concentrate their attention in environmental events and trends which are more related to their activities, as compared with non-technological ones, which valorize more general environmental aspects. After finishing their incubation period, entrepreneurs tend to scan their business environment more intensively. While incubated, entrepreneurs find it easier to make initial contacts with personal and external information sources and consider the information acquired from these sources more relevant, which was credited to the mediation of business incubators and the social and informal learning networks that are formed. Academic and administrative implications are discussed and opportunities for future works are pointed out.@en


A monitoração ambiental (MA) é definida como a aquisição e o uso de informação sobre o ambiente externo que pode auxiliar a tomada de decisão a respeito dos futuros cursos de ação da organização. Este artigo apresenta parte dos resultados de uma pesquisa conduzida em todo o país com 340 empreendedores de empresas incubadas e graduadas. Procurou-se investigar se os empreendedores percebem o ambiente e as fontes de informação de forma diversificada e monitoram mais o ambiente em função de suas atividades (tecnológica ou não) e do estágio de evolução de suas empresas (incubadas ou não). Apurou-se que os empreendedores de base tecnológica concentram-se em eventos e tendências ambientais mais relacionados à sua atividade, em comparação com aqueles de base não tecnológica, que valorizam mais os aspectos ambientais gerais. De modo global, os empreendedores, ao sair da fase de incubação, tendem a monitorar o ambiente de negócios mais intensamente. Enquanto incubados, os empreendedores consideram mais fácil o contato inicial com as fontes de informação pessoais e externas e julgam as informações provenientes dessas fontes mais relevantes, o que foi creditado à atuação das incubadoras e à formação de redes sociais e informais de aprendizagem. As implicações acadêmicas e gerenciais dos resultados são discutidas e apontam-se oportunidades para futuros trabalhos.@pt

. Environmental scanning in incubated and graduated firms: influences of the activities and the stage of evolution of the firms monitoração ambiental em empresas incubadas e graduadas: influências das atividades e do estágio de evolução das firmas. Informação & sociedade: estudos, [????].
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