Array
(
    [0] => stdClass Object
        (
            [journal] => stdClass Object
                (
                    [id_jnl] => 13
                )

        )

    [1] => stdClass Object
        (
            [section] => stdClass Object
                (
                    [section] => 221
                )

        )

    [2] => stdClass Object
        (
            [title] => Array
                (
                    [0] => Traditional knowledge of baniwa peppers: a bibliometric and patentometric analysis@en
                    [1] => Conocimiento tradicional de los pimientos baniwa.: un análisis bibliométrico y patentométrico@es
                    [2] => SABERES TRADICIONAIS DAS PIMENTAS BANIWA: uma análise bibliométrica e patentométrica@pt
                )

        )

    [3] => stdClass Object
        (
            [abstract] => Array
                (
                    [0] => It examines the scientific and technological context that surrounds the production of the Pimenta Baniwa product and the protection of its originality, with the aim of discussing the issue of traditional knowledge that involves indigenous entrepreneurship in the Amazon. The focus of the study is the trajectory of the composition of the Pimenta Baniwa product type Jiquitaia and indigenous female protagonism. It establishes as a methodological element the metric studies of information, especially the bibliometric and patentometric field to measure the scientific and technological state of the topic, analyzing the mapping of scientific production on the topic using bibliometrics and technological indicators in patentometrics. The results demonstrate that there is a lot of scientific and technological material that contains pepper from the genus Capsicum ssp. as the main theme, however, when it comes to Baniwa Pepper, little is found within scientific research and regarding the technological domain, no type of protection directed to the product was found. It is concluded that the production of knowledge on the topic discussed is predominantly focused on the agrarian field, with an emphasis on expanding production and safeguarding pepper, with notable little production that addresses in depth the indigenous entrepreneurship of the Baniwa people.@en
                    [1] => Examina el contexto científico y tecnológico que rodea la producción del producto Pimenta Baniwa y la protección de su originalidad, con el objetivo de discutir la cuestión de los conocimientos tradicionales que involucran el emprendimiento indígena en la Amazonía. El foco del estudio es la trayectoria de la composición del producto Pimenta Baniwa tipo Jiquitaia y la transversalidad para la generación de dominios. Establece como elemento metodológico los estudios métricos de la información, especialmente del campo bibliométrico y patentométrico para medir el estado científico y tecnológico del tema, analizando, con base en la bibliometría, el mapeo de la producción científica sobre el tema y los indicadores tecnológicos en patentometría. Los resultados demuestran que existe mucho material científico y tecnológico que posee pimiento del género Capsicum ssp. como tema principal, sin embargo, cuando se trata de Baniwa Pepper, poco se encuentra dentro de las investigaciones científicas y en el ámbito tecnológico, no se encontró ningún tipo de protección dirigida al producto. Se concluye que la producción de conocimiento sobre el tema está predominantemente enfocada en el ámbito agrícola, con énfasis en ampliar la producción y salvaguardar la pimienta, destacando poca producción que aborde en profundidad el emprendimiento indígena del pueblo Baniwa.@es
                    [2] => Examina o contexto científico e tecnológico que envolve a produção do produto Pimenta Baniwa e a proteção de sua originalidade, com objetivo de discutir a questão dos saberes tradicionais que envolvem o empreendedorismo indígena na Amazônia. Elege como foco do estudo a trajetória da composição do produto Pimenta Baniwa tipo Jiquitaia e a transversalidade para geração de domínios. Estabelece como elemento metodológico os estudos métricos da informação, sobretudo o campo bibliométrico e patentométrico para dimensionar o estado científico e tecnológico da temática, analisando a partir da bibliometria, o mapeamento da produção científica sobre o tema e na patentometria os indicadores tecnológicos. Os resultados demonstram que há muito material científico e tecnológico que tem a pimenta do gênero Capsicum ssp. como principal tema, porém, quando se trata da Pimenta Baniwa pouco é encontrado dentro das pesquisas científicas e referente ao domínio tecnológico não foi encontrado nenhum tipo de proteção direcionada ao produto. Conclui-se que a produção de conhecimento sobre o tema está predominantemente voltada para o campo agrário, com ênfase na ampliação da produção e na salvaguarda da pimenta, sendo notável pouca produção que aborda de maneira profunda o empreendedorismo indígena do povo Baniwa.@pt
                )

        )

    [4] => stdClass Object
        (
            [author] => Array
                (
                    [0] => Kissia Layane Cordeiro dos Santos
                    [1] => Célia Regina Simonetti Barbalho
                    [2] => Cleiton Mota de Souza
                    [3] => Mateus Rebouças Nascimento
                    [4] => Sammy Aquino Pereira
                )

        )

    [5] => stdClass Object
        (
            [subject] => Array
                (
                    [0] => Baniwa@en
                    [1] => Baniwa pepper@en
                    [2] => Bibliometrics@en
                    [3] => Patentometry@en
                    [4] => Traditional knowledge@en
                    [5] => Baniwa@en
                    [6] => Baniwa pepper@en
                    [7] => Bibliometrics@en
                    [8] => Patentometry@en
                    [9] => Traditional knowledge@en
                    [10] => Baniwa@es
                    [11] => Pimienta baniwa@es
                    [12] => Bibliometría@es
                    [13] => Patentometría@es
                    [14] => Conocimientos tradicionales@es
                    [15] => Baniwa@es
                    [16] => Pimienta baniwa@es
                    [17] => Bibliometría@es
                    [18] => Patentometría@es
                    [19] => Conocimientos tradicionales@es
                    [20] => Baniwa@pt
                    [21] => Pimenta baniwa@pt
                    [22] => Bibliometria@pt
                    [23] => Patentometria@pt
                    [24] => Saberes tradicionais@pt
                    [25] => Baniwa@pt
                    [26] => Pimenta baniwa@pt
                    [27] => Bibliometria@pt
                    [28] => Patentometria@pt
                    [29] => Saberes tradicionais@pt
                )

        )

    [6] => stdClass Object
        (
            [source] => stdClass Object
                (
                    [vol] => 10
                    [nr] => 2
                    [year] => 2024
                    [theme] => 
                )

        )

    [7] => stdClass Object
        (
            [datePub] => Array
                (
                    [0] => 2024-06-03
                )

        )

    [8] => stdClass Object
        (
            [DOI] => Array
                (
                    [0] => stdClass Object
                        (
                            [type] => DOI
                            [value] => Array
                                (
                                    [0] => 10.21728/p2p.2024v10n2e-6885
                                )

                        )

                )

        )

    [9] => stdClass Object
        (
            [http] => Array
                (
                    [0] => stdClass Object
                        (
                            [type] => HTTP
                            [value] => Array
                                (
                                    [0] => https://revista.ibict.br/p2p/article/view/6885
                                )

                        )

                    [1] => stdClass Object
                        (
                            [type] => HTTP
                            [value] => Array
                                (
                                    [0] => https://revista.ibict.br/p2p/article/view/6885/6607
                                )

                        )

                    [2] => stdClass Object
                        (
                            [type] => HTTP
                            [value] => Array
                                (
                                    [0] => https://revista.ibict.br/p2p/article/view/6885/6608
                                )

                        )

                )

        )

    [10] => stdClass Object
        (
            [language] => Array
                (
                    [0] => pt
                )

        )

    [11] => stdClass Object
        (
            [license] => Array
                (
                    [0] => Copr
                    [1] => by-nc-sa/4.0
                )

        )

)