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                    [0] => This article discusses the process of formation of Rio de Janeiros’s cuisine, with emphasis on street food and the creation of dietary habits and culinary activities developed in the nineteenth century, in light of the dualities involving European traditions, observed in the food of the Court, and the indigenous and African traditions, represented by the popular culinary. The starting point is that if food is indeed an important variable for understanding cultural traditions, the city of Rio de Janeiro reflects experiences that translate Rio’s soul and gastronomy.@en
                    [1] => En este artículo se analiza el proceso de formación de la cocina de Río de Janeiro, con énfasis en la producción de hábitos alimentarios y actividades culinarias en el siglo XIX y la comida de la calle en la ciudad, a partir de las dualidades que implican las tradiciones europeas, observadas en la comida de la corte, y las tradiciones indígenas y africanas, representadas por la culinaria popular. El punto de partida es que si la comida es una variable importante para la comprensión de las tradiciones culturales, la ciudad de Río de Janeiro expresa experiencias y vivencias que reflejan el alma y la gastronomía de Río.@es
                    [2] => Este artigo discute o processo de formação da gastronomia carioca, com ênfase na produção de hábitos e fazeres alimentares desenvolvidos no século XIX e na comida de rua da cidade do Rio de Janeiro, a partir das dualidades que envolvem as tradições europeias, observadas na comida da Corte, e as tradições indígena e africana, representadas pelas formas do fazer culinário popular. O ponto de partida para a análise é que se a comida é uma variável importante para a compreensão das tradições culturais, a cidade do Rio de Janeiro expressa experiência e vivências que traduzem a alma e a gastronomia carioca.@pt
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